Από το 2023, η Ιαπωνία είχε περισσότερα από 9 εκατομμύρια «Akiyas» («άδεια σπίτια» στα Ιαπωνικά). Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ορισμένα από αυτά τα ακίνητα πωλούνται για λιγότερο από 10.000 δολάρια.
Αυτά τα σπίτια, που συχνά εγκαταλείπονται και μένουν άδεια για δεκαετίες. Είναι διάσπαρτα σε αγροτικές περιοχές και μεγάλες πόλεις, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για αγοραστές με δημιουργικές ιδέες.
Τι είναι τα «Akiyas»
Το γεγονός ότι όλο και περισσότερα ακίνητα εγκαταλείπονται στην Ιαπωνία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια πληθυσμιακή κρίση, καθώς ο δείκτης γονιμότητας στην χώρα έπεσε σε αριθμό ρεκόρ: 1,2 γεννήσεις ανά γυναίκα από το 2023. Επιπλέον, τα ποσοστά θανάτων έχουν ξεπεράσει τα ποσοστά γεννήσεων στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος πληθυσμός της να αυξάνεται.
«Το πρόβλημα με την ερήμωση των σπιτιών υπάρχει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στο CNBC Make It ο Τετσούγια Κανέκο, επικεφαλής έρευνας και παροχής συμβουλών στην Savills Japan.
«Το ζήτημα έγινε πιο έντονο τη δεκαετία του 1990 στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης της Ιαπωνίας και χειροτέρευσε χάρη στις συνεχιζόμενες δημογραφικές αλλαγές», δήλωσε ο Κανέκο.
«Η μετανάστευση προς τις πόλεις είναι ένας άλλος μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στην ύπαρξη εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην Ιαπωνία. Καθώς οι νεότερες γενιές μετακομίζουν στις πόλεις για εργασία, οι αγροτικές περιοχές μένουν με ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν για πολύ τα σπίτια τους», πρόσθεσε.
«Για τους ντόπιους κατοίκους, τα Akiyas συχνά θεωρούνται ακόμη και… βάρος», δήλωσε ο Κανέκο. «Έτσι, ακόμη και όταν τα σπίτια κληρονομούνται, πολλές φορές, οι κληρονόμοι είναι απρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν ή να τα πουλήσουν, προσθέτοντας περισσότερα εγκαταλελειμμένα σπίτια στην αγορά».
«Μάλιστα, τα σπίτια που είναι άνω των 30 ετών «θεωρούνται συνήθως παλιά», δήλωσε ο Κανέκο, «και οι ντόπιοι ανησυχούν περισσότερο για θέματα ασφάλειας, υψηλό κόστος ανακαίνισης και φθορά», εξήγησε. «Ορισμένοι άνθρωποι συνδέουν αυτά τα σπίτια ακόμη και με δεισιδαιμονίες, πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι στοιχειωμένα ή να φέρνουν κακή τύχη».
«Πολλοί Ιάπωνες βλέπουν τα Akiyas ως… απαξιωμένα αντικείμενα που αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι αξίζουν», δήλωσε στο CNBC Make It ο Μάικλ, ιδρυτής του ιαπωνικού ιστολογίου για τα ακίνητα, Cheap Houses Japan.
«Τα φθηνότερα ακίνητα είναι φθηνά για κάποιο λόγο», είπε, «είτε επειδή η τοποθεσία δεν είναι επιθυμητή είτε επειδή το κόστος των ανακαινίσεων αναμένεται να υπερβεί την αξία του ακινήτου».
Προσέλκυση ξένων αγοραστών
Τα Akiyas της Ιαπωνίας κερδίζουν την προσοχή των αγοραστών από το εξωτερικό.
«Έχουμε παρατηρήσει μια αυξανόμενη τάση στις έρευνες από το εξωτερικό. Υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος για την αγορά των Akiyas», δήλωσε ο Κανέκο.
«Η αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων για ακίνητα στην Ιαπωνία οφείλεται εν μέρει στην πανδημία, στις τάσεις απομακρυσμένης εργασίας και στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις του τρόπου ζωής», δήλωσε ο Κανέκο.
Από νέους επενδυτές έως συνταξιούχους που αναζητούν ένα μέρος για να ησυχάσουν, «όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν δεύτερες κατοικίες, ακίνητα διακοπών ή έργα ανακαίνισης», είπε.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αντόν Βόρμαν. Αγάπησε την Ιαπωνία αφού την επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Σουηδία, ο 32χρονος είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δουλεύοντας ως μοντέλο, πριν μετακομίσει στην ασιατική χώρα το 2018.
«Έζησα στη Νέα Υόρκη για περίπου δύο χρόνια και στη συνέχεια ταξίδευα σε όλη την Ευρώπη … οπότε ξέρω πόσο ακριβές είναι όλες αυτές οι μητροπόλεις», δήλωσε ο Βόρμαν στο CNBC Make It. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μπορούσα να αγοράσω ένα σπίτι σε οποιοδήποτε από αυτά τα μέρη που έχω ζήσει ποτέ».
Όταν ανακάλυψε ότι η Ιαπωνία πουλούσε σπίτια φτηνά, αποφάσισε να αγοράσει ένα. Έξι χρόνια αργότερα, ο Βόρμαν έχει στην κατοχή του 7 Akiyas και εργάζεται ως δημιουργός περιεχομένου και επενδυτής ακινήτων πλήρους απασχόλησης στην Ιαπωνία.
Έχει ολοκληρώσει τις ανακαινίσεις σε τρία από τα ακίνητά του εκεί και αυτή τη στιγμή εργάζεται για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων. Σήμερα, ένα ακίνητο που του κόστισε συνολικά περίπου 110.000 δολάρια για να το αγοράσει και να το ανακαινίσει, του αποφέρει 11.000 δολάρια το μήνα σε έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αξίζει η επένδυση;
Σήμερα, τα ακίνητα αυτά αποφέρουν στον Βόρμαν εξαψήφια έσοδα ετησίως. «Αυτό όμως δεν θα είχε συμβεί αν δεν έδινα χρόνο και προσπάθεια για να γνωρίσω σωστά την ιαπωνική κουλτούρα, γλώσσα και ανθρώπους», λέει ο ίδιος.
«Πρέπει να δημιουργήσει κανείς ένα καλό κοινωνικό δίκτυο στην Ιαπωνία για να επιτύχει σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Βόρμαν. «Δεν γίνεται να πετύχει κανείς σε αυτό αν δεν καταλάβει τον πολιτισμό, ή γενικά το πώς λειτουργεί η Ιαπωνία. Δεν θα ήταν αρκετό απλά να ρίξει κανείς χρήματα για αγορές και ανακαινίσεις».
«Τα Akiyas μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επένδυση για συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων, όπως χομπίστες, ανακαινιστές DIY ή όσους αναζητούν ένα ήσυχο μέρος για να μείνουν στην εξοχή», δήλωσε ο Κανέκο.
«Από την άλλη, μπορεί να μην είναι ιδανικά για μεγάλες επενδυτικές εταιρείες ή για όσους αναζητούν γρήγορες ή μεγάλες αποδόσεις, λόγω του υψηλού κόστους ανακαίνισης και των περιορισμένων δυνατοτήτων μεταπώλησης σε ορισμένες περιοχές», είπε.
Είναι σημαντικό να περιμένει κανείς ότι τα έξοδα μπορεί να είναι μεγάλα, ειδικά αν το σπίτι χρειάζεται σοβαρές επισκευές. Επίσης, η διαδικασία αγοράς μπορεί να είναι δύσκολη λόγω γλωσσικών δυσκολιών και της ανάγκης να προσαρμοστεί κανείς στους τοπικούς κανονισμούς.
Διαβάστε ακόμη:
Γιώργος Προκοπίου: To κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στον κλάδο της ναυτιλίας
UBS & JP Morgan: Οι εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου
Σε 90 λεπτά οι δισεκατομμυριούχοι ρυπαίνουν περισσότερο από ό,τι ο μέσος άνθρωπος σε όλη του τη ζωή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Source: newmoney.gr