Του Τάσου Δασόπουλου
Το πρώτο βήμα για μια συνολική αναμόρφωση της λειτουργίας του Δημοσίου αποτελούν οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την αναμόρφωση του Υπερταμείου, του ΟΑΣΑ και άλλων έξι ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Ο στόχος της προσπάθειας που ξεκίνησε είναι να μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να προσελκύει καλύτερα στελέχη για τις κρίσιμες θέσεις του Δημοσίου και να αμείβει με καλύτερους όρους όσους υπαλλήλους είναι αποδοτικοί στην δουλειά τους. Παράλληλα όμως θα πρέπει να λήξει ένα καθεστώς μέσω του οποίου οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ – από τον διαγωνισμό μέχρι και την τοποθέτηση – μπορεί να χρειαστούν έως και 4-5 χρόνια.
Την ίδια ώρα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι απολύσεις κάποιων υπαλλήλων που δεν κάνουν τη δουλειά τους ή ακόμη χειρότερα έχουν εγκλιματίσει σε βάρος του Δημοσίου ή του κοινωνικού συνόλου εκκρεμούν για χρόνια λόγω της σκόπιμης κωλυσιεργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων. Η κατάργηση των παρουσίας συνδικαλιστών στα υπηρεσιακά συμβούλια που ξεκινά από τις 8 ΔΕΚΟ του Υπερταμείου θα δώσει ένα έναυσμα να επεκταθεί η παρέμβαση αυτή και στο υπόλοιπο Δημόσιο.
Η αλλαγή του καθεστώτος και στην πλευρά των προσλήψεων και στην πλευρά των απολύσεων, αλλά και σε θέματα που αφορά τις αμοιβές θα γίνει με ενδιάμεσα στάδια που θα καταλήξουν σε μια συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει σε ένα περιβάλλον για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Οι δύο ενδιάμεσες αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι μπόνους αποδοτικότητας που θα φτάνει το 15% των ετήσιων αποδοχών στο Δημόσιο και οι αλλαγές που ετοιμάζονται για τις καθυστερήσεις στο ΑΣΕΠ
Οι αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Ειδικότερα, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει και τις προσλήψεις με μια συνολική αναμόρφωση στο ΑΣΕΠ με βασικό στόχο η διαδικασία των προσλήψεων από τον διαγωνισμό μέχρι και την τοποθέτηση να μην ξεπερνά τους 12 μήνες. Ανάμεσα στις αλλαγές που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται:
-Η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών δικαιολογητικών μέσω της διάδρασης των δημοσίων υπηρεσιών.
-Η επικοινωνία ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες που θα επιτρέψει ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται.
Ειδικότερα η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις μελετώντας κάθε στάδιο ενός διαγωνισμού πρόσληψης, που σημαίνει ότι επίκειται διαβούλευση με τα στελέχη της Αρχής για θέματα εσωτερικής λειτουργίας ώστε οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ να ολοκληρώνονται μέσα σε 12 μήνες.
Στην ίδια κατεύθυνση εξετάζεται να υπάρχει και ένας “κόφτης” διαθέσιμων θέσεων. Ένα σύστημα περιορισμού στον αριθμό των θέσεων που θα μπορούν να επιλέξουν οι επιτυχόντες.
Συζητείται και μία εναλλακτική: Η δημιουργία ενός μίνι ΑΣΕΠ, δηλαδή το σενάριο συγκρότησης ενός επικουρικού οργανισμού ως υποβοηθητικού στη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων, ο οποίος θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Οι θεσμικές αλλαγές
Το τελευταίο στάδιο θα είναι η θεσμοθέτηση συνταγματικών αλλαγών που δεν θα ανατρέψουν μεν την λεγόμενη μονιμότητα, αλλά θα κάνουν πιο ευέλικτη και λειτουργική την δημόσια διοίκηση και θα επιτρέψουν να προσελκύσει καλύτερα στελέχη με καλύτερες αμοιβές και ταχύτερη υπηρεσιακή εξέλιξη.
Σήμερα ο Υπηρεσιακός Γραμματέας ή ο Διοικητής μιας ΔΕΚΟ ή ο Γενικός Γραμματέας ενός Υπουργείου δεν μπορεί να μεταθέσει, να προάγει ή να υποβαθμίσει κάποιον υπάλληλο, ακόμη και αν κρίνεται ανεπαρκής, αποδοτικός ή άνευ αντικειμένου και πρέπει να μετατεθεί αλλού, αν δεν λάβει σχετική απόφαση το Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους Δημοσίους υπαλλήλους.
Source: capital.gr