Του Κώστα Κατίκου
Περιθώρια βελτίωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από 1/1/2025, που θα επιμεριστεί κατά 0,5% στους εργαζόμενους και κατά 0,5% στους εργοδότες.
Από τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν μεν ελάχιστα, αλλά δεν σημαίνει το ίδιο για τους εργοδότες, στους οποίους μειώνεται περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος και δημιουργούνται περιθώρια για να δώσουν νέες αυξήσεις μισθών.
Σημειώνεται ότι, μετά και τη νέα μείωση, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες και πλησιάζουν στον μέσο όρο της Ε.Ε. Από τη μείωση των 5,4 μονάδων, το μερίδιο στις εργοδοτικές εισφορές –μαζί με τη νέα μείωση– φτάνει στις 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έως το 2027 προγραμματίζεται άλλη μία μείωση κατά 0,5%, που πιθανότατα θα ελαφρύνει περαιτέρω τις εργοδοτικές εισφορές.
Εν προκειμένω, η μισή μονάδα μείον σημαίνει ετήσιο όφελος από 58 ευρώ για τους χαμηλόμισθους έως 387 ευρώ για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους.
Τα ίδια οφέλη θα έχουν και οι εργοδότες, με τη διαφορά όμως ότι το κέρδος από τη μείωση των κρατήσεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.
Για παράδειγμα, επιχείρηση που απασχολεί 30 εργαζόμενους με μέσες μικτές αποδοχές 1.670 ευρώ ελαφρύνεται κατά 3.507 ευρώ στις εισφορές τους σε ετήσια βάση. Αν έχει 30 εργαζόμενους με μέσες αμοιβές στα 4.090 ευρώ, το κέρδος από τη μείωση της μισής μονάδας για τον εργοδότη φτάνει στα 8.589 ευρώ τον χρόνο.
Η ελάφρυνση των εργοδοτικών μειώνει το μη μισθολογικό κόστος και δημιουργεί περιθώρια για να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων το 2025. Αυτό είναι και το στοίχημα που μπαίνει στο τραπέζι και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το υπουργείο Εργασίας με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει, στοχεύοντας σε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού προς τα 880 με 890 ευρώ, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις μέσες αμοιβές.
Η εκκίνηση της διαδικασίας καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου, με στόχο να ολοκληρωθεί στις αρχές του Μαρτίου, και η νέα αύξηση να ισχύσει από τον Απρίλιο του 2025.
Από το υπουργείο Εργασίας εξετάζονται αλλαγές στον μηχανισμό των αυξήσεων του κατώτατου μισθού με βάση την κοινοτική οδηγία για “επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.”. Η οδηγία παρέχει τη δυνατότητα καθορισμού των μισθών με αυτόματο μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους, ή και με οποιαδήποτε κατάλληλα κριτήρια, ενώ οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν ενδεικτικές τιμές αναφοράς για τον κατώτατο μισθό, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού. Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται δεν θα μεταβάλουν το σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα παραμείνει στη δικαιοδοσία της εκάστοτε κυβέρνησης. Με το νέο πλαίσιο, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη την εξέλιξη των μέσων μισθών της οικονομίας, τις επιπτώσεις των τιμών στην αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων, αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου. Με τα νέα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό ο κατώτατος μισθός το 2025 να αυξηθεί στα 880-890 ευρώ και να ξεπεράσει τα 950 ευρώ που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για την άνοιξη του 2027, ενώ, αντίστοιχα, ο μέσος μισθός μπορεί να κινηθεί πιο πάνω από τα 1.500 ευρώ για το ίδιο διάστημα.
Αλλαγές μελετώνται και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να διευκολύνεται η υπογραφή και η επέκταση περισσότερων κλαδικών συμβάσεων. Υπό εξέταση είναι παρεμβάσεις ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να διευκολύνονται στις διαπραγματεύσεις με χρήση περισσότερων πηγών πληροφόρησης για τις μισθολογικές αυξήσεις, ενώ το 51% της εργοδοτικής εκπροσώπησης στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων επανεξετάζεται, με στόχο να κατέβει σε μικρότερο ποσοστό, ώστε να επιτυγχάνεται η ισχύς μιας κλαδικής σύμβασης σε όλους τους εργαζόμενους.
Πόσο και από πού μειώνονται οι εισφορές
Η μείωση των εισφορών θα προέλθει από τις εισφορές υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι κρατήσεις των εργαζομένων, από 2,55% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 2,05% από το 2025, ενώ των εργοδοτών από 4,55% θα μειωθούν στο 4,05%. Συνολικά οι εισφορές υγείας (εργοδότη και εργαζόμενου) μειώνονται από το 2025 στο 6,1%, από 7,1% σήμερα.
Στις επιχειρήσεις η μισή μονάδα σημαίνει μείωση στο μη μισθολογικό κόστος κατά 10% (από 4,55% στο 4,05%) και αναπόφευκτα θα συμβάλει στο να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών.
Παράλληλα, οι εργοδότες οι οποίοι καταβάλλουν παροχές έως 5.000 ετησίως στο προσωπικό τους που είναι νέοι γονείς θα απαλλάσσονται από φόρο για το ποσό αυτό.
Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές, δε, προς τον ΕΦΚΑ θα διαμορφωθούν σε 35,2%, από 36,2% σήμερα, εκ των οποίων 13,37% (από 13,87% τώρα) θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και 21,85% (από 22,35% τώρα) οι εργοδότες.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει κόστος περί τα 450 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό.
Source: capital.gr