Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα κοπάδια της Θεσσαλίας, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, για το θέμα της πανώλης των αιγοπροβάτων στο Newsbomb.gr, αλλά «ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι θα έχουμε από την ερχόμενη εβδομάδα».Στην παρούσα φάση, όπως μας εξηγεί, «έχει διερευνηθεί ήδη η ζώνη στην οποία εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα και έχουν ελεγχθεί κοπάδια με περίπου 350.000 αιγοπρόβατα». Όπως σημειώνει, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που θα υπάρξουν και όλα τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις θα έχουν γνώση πως εξελίσσεται η νόσος και αν υπάρχει περαιτέρω διασπορά.«Κλείσαμε τη Θεσσαλία και κάναμε και περισσότερα απ΄ό, τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν μείναμε μόνο στα πρωτόκολλα, εφαρμόσαμε πολύ πιο αυστηρά πρότυπα. Οι ξένοι, που ήρθαν μας έδωσαν συγχαρητήρια. Όμως πρέπει να υπάρξει έλεγχος και στις υπόλοιπες περιφέρειες».Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν θανατωθεί περίπου 10.000 αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία και έχουν πάρει τον δρόμο της σφαγής άλλα 1.000 έως 1.500. Όμως, λόγω και των κρουσμάτων στις άλλες περιοχές, είναι κοντά στα 12.000 ζώα που σφαγιάστηκαν λόγω της νόσου. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, όταν βλέπουν συμπτώματα στα ζώα.Μέχρι στιγμής ο ιός έχει ήδη βρεθεί σε τουλάχιστον πέντε Περιφέρειες της χώρας.Το ύποπτο αρχικό κρούσμα είναι από τη ΡουμανίαΌλες οι ενδείξεις που έχουν οι επιστήμονες είναι πως το αρχικό κρούσμα προήλθε από τη Ρουμανία και γι΄αυτό η Ελλάδα ζήτησε από τις υπηρεσίες της ΕΕ να διακοπούν οι συναλλαγές.
Το ένα σενάριο είναι πως ίσως λόγω του συγχρωτισμού μόλυνε και άλλα, ενώ το άλλο σενάριο είναι πως επρόκειτο για γενετικά βελτιωμένο ζώο, που έσπειρε τον ιό διότι προοριζόταν για γενετική βελτίωση στις μονάδες.
Αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο, τότε είναι πιο εύκολη η αντιμετώπισή του και η διασπορά του ιού θα είναι περιορισμένη. Όμως, σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί τότε υπάρχει κι ένα τρίτο συνδυαστικό σενάριο, ότι υπήρχε το άρρωστο ζώο και καθώς μεταφέρθηκε λόγω κακής απολύμανσης διέσπειρε τον ιό.Ο ιός της πανώλης δύσκολα επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες Το θετικό της υπόθεσης είναι πως ο ιός αυτός, σύμφωνα με επιστήμονες που επικοινώνησε το Νewsbomb.gr είναι πως επιβιώνει δύσκολα σε υψηλές θερμοκρασίες. Και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζει το απόγειο του καλοκαιριού.Παρόλα αυτά οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως λόγω του μεγάλου χρόνου επώασης της νόσου, που είναι 22 μέρες (το γνωστό παράθυρο) ότι έχει ήδη καταφέρει να μεταφερθεί και σε άλλες Περιφέρειες, προτού καν το πάρουν χαμπάρι και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους.Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι πως επιβιώνει δύσκολα σε μπάλες άχυρου. Επομένως, λίγη προσοχή να υπάρξει στις μονάδες παραγωγής ζωοτροφών μπορεί πιο εύκολα να περιοριστεί.Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο της πανώληςΤο αρνητικό της υπόθεσης όμως είναι πως η νόσος μπήκε πρώτη φορά στην Ευρώπη και δεν υπάρχουν εμβόλια καταπολέμησής της, ώστε προληπτικά να εμβολιαστούν τα υπόλοιπα υγιή ζώα των κοπαδιών.Ειδικά, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας μετά τον Daniel και μετά την πανώλη αισθάνονται απογοήτευση και ανησυχούν τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα.Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΗλείαςΠαράλληλα, νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκαν στην Ηλεία, συγκεκριμένα στο Βαρθολομιό και στη Νεμούτα, αλλά και στη Βόνιτσα, την ώρα που αναμένονται τα αποτελέσματα από κτηνοτροφική μονάδα στην Κομοτηνή.Μάλιστα μετά τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας συγκλήθηκε σύσκεψη, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας Ηλείας, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των υπηρεσιών υγείας του νομού, προκειμένου να αποφασιστεί το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί για την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της νόσου.Αμέσως μετά την σύσκεψη, θα γίνει καταγραφή των ζώων στις δύο κτηνοτροφικές μονάδες της Ηλείας όπου διαπιστώθηκαν τα κρούσματα και στην συνέχεια η θανάτωση και η υγειονομική ταφή τους.
Σχετικές ειδήσεις
Source: newsbomb.gr