Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά σε νέα ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, με ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές σε υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και εργασία σε Κυριακές ή αργίες.
Με την προωθούμενη διάταξη, οι ασφαλιστικές εισφορές αυτών των μορφών απασχόλησης θα υπολογίζονται πλέον στο βασικό ωρομίσθιο της οκτάωρης εργασίας, χωρίς την προσαύξηση που ισχύει για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει μείωση στις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.
Πώς επηρεάζει εργαζόμενους και εργοδότες;
Η ρύθμιση δεν επηρεάζει τις προσαυξήσεις στην αμοιβή για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και εργασία σε Κυριακές ή αργίες. Ωστόσο, μειώνει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται, με αποτέλεσμα:
- Αυξημένο καθαρό ποσό για τους εργαζόμενους, καθώς οι παρακρατήσεις εισφορών θα είναι μικρότερες.
- Μείωση εργοδοτικών εισφορών, γεγονός που ελαφρύνει το κόστος για τις επιχειρήσεις.
Παραδείγματα
Για να γίνει πιο κατανοητό το όφελος της νέας ρύθμισης, ακολουθούν δύο ενδεικτικά παραδείγματα:
Παράδειγμα 1
Εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης με μηνιαίο μισθό 1.342 ευρώ και ετήσιο εισόδημα από υπερωρίες 1.570 ευρώ, πληρώνει σήμερα εισφορές 552 ευρώ ετησίως (212 ευρώ ο εργαζόμενος & 340 ευρώ ο εργοδότης). Με τη νέα ρύθμιση, οι εισφορές μειώνονται στις 425 ευρώ (-23%), με όφελος 49 ευρώ για τον εργαζόμενο & 78 ευρώ για τον εργοδότη.
Παράδειγμα 2
Εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 1.342 ευρώ, που λαμβάνει επιπλέον 7.862 ευρώ ετησίως από υπερωρίες, νυχτερινά και εργασία σε αργίες, πληρώνει σήμερα εισφορές 2.764 ευρώ ετησίως (1.064 ευρώ ο εργαζόμενος & 1.700 ευρώ ο εργοδότης). Με τη νέα ρύθμιση, οι εισφορές μειώνονται στις 1.715 ευρώ (-38%), με όφελος 403 ευρώ για τον εργαζόμενο & 645 ευρώ για τον εργοδότη.
Μείωση εισφορών και στόχοι για το 2027
Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο έχει μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία χρόνια. Ο στόχος είναι η συνολική μείωση να φτάσει τις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027.
Η νέα αυτή εξέλιξη αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στους εργοδότες και αυξημένο διαθέσιμο εισόδημα στους εργαζόμενους.
Source: newpost.gr