Του Τάσου Δασόπουλου
Συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα το οποίο προτείνει η Γαλλία, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας στην ουσία την πρόταση του Εμανουέλ Μαρκόν για τη χρηματοδότηση κοινής έρευνας και αμυντικών εξοπλισμών μέσω ευρωομολόγων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει δύο χρόνια νωρίτερα ένα κοινό αμυντικό Ταμείο με κεφάλαιο 100 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντλούνταν ως κοινό ευρωπαϊκό χρέος, όπως συνέβη και την περίοδο της πανδημίας με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η βάση της σκέψης αυτής ήταν να υπάρχει ένα κοινό κεφαλαίο με το οποίο μικρές και μεγάλες χώρες της ΕΕ θα είχαν έτσι άμεσα διαθέσιμους πόρους για να ενισχύσουν την άμυνά τους. Τον Φεβρουάριο, στη διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, πολλές μικρές χώρες της ΕΕ επανάφεραν την πρόταση της Γαλλίας για την έκδοση ευρωομολόγων με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.
Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου για τις αμυντικές ανάγκες της ΕΕ υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Απορρίπτεται όμως από τους λεγόμενους “φειδωλούς” και κυρίως τη Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι μια νέα σειρά ευρωομολόγων μπορεί να απειλήσει το “ΑΑΑ” της πιστοληπτικής τους ικανότητας, σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο, αφού η οικονομία της βρίσκεται πρακτικά σε ύφεση, με άγνωστο ορίζοντα ανάκαμψης.
Η κίνηση Μητσοτάκη
Η υποστήριξη της γαλλικής πρότασης από τον Έλληνα πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε εκτός από οικονομική και πολιτική σκοπιμότητα.
Η οικονομική ωφέλεια είναι λίγο πολύ προφανής. Η Ελλάδα θα έβρισκε ξαφνικά φθηνό χρήμα για να συμπληρώσει το ευρύ εξοπλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο επιχειρεί τώρα να καλύψει ελλείψεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Μετά τη συμφωνία να μην υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα, η Ελλάδα, η οποία εκ των πραγμάτων προστατεύει όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, θα ένιωθε ότι δεν είναι μόνη της σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνάς της. Ότι δηλαδή για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να ξεπεράσουν την “αλλεργία” τους για τις αμυντικές δαπάνες και θα συζητούσαν τον τρόπο χρηματοδότησης τους, σε όλη την έκταση των ανατολικών συνόρων
Το πολιτικό όφελος
Το δεύτερο όφελος θα είναι το πολιτικό. Με τις ΗΠΑ να αναμένεται να αλλάξουν τη στρατηγική τους μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, σε σχέση με την αμυντική ομπρέλα που παρείχαν έως τώρα σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να μείνει μερικώς “ακάλυπτη” στον εξ ανατολάς κίνδυνο, ειδικά αν επανεκλεγεί ο Ντόναλτ Τράμπ.
Η ιδέα μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας, όπως υποβάλλεται από τη Γαλλία, η οποία προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις, είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση. Η λύση αυτή υποστηρίζεται σήμερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Ένα “ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ” θα ήταν μια εναλλακτική της σημερινής Νοτιοατλαντικής Συμμαχίας, ειδικά για την Ελλάδα, πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι εκεί δεν θα συμμετείχε η Τουρκία. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει υπογράψει από τον Σεπτέμβριο του 2021 και πρέπει να τιμήσει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει αμοιβαία συνδρομή και με ένοπλη βία αν κάποια από τις δύο χώρες βρεθεί σε κατάσταση εξωτερικής απειλής.
Source: capital.gr