Της Ελευθερίας Κούρταλη
Η τρέχουσα εβδομάδα έφερε μαζί της πολλές εξελίξεις ειδικά στο πολιτικό μέτωπο, με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και την επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο καθώς και ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την Ευρώπη, την κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γερμανία και τις πρόωρες εκλογές στη χώρα. Οι αναλυτές της Citigroup, της Capital Economics και της Oxford Economics εστιάζουν στις επιπτώσεις που θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία για την ευρωπαϊκή αγορά καθώς και την οδονομία. Όπως επισημαίνουν, τα νέα για τις μετοχές δεν είναι και τόσο άσχημα…
Η Γερμανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές Μαρτίου και η αντίδραση της αγοράς στην είδηση ήταν θετική, όπως τονίζει η Citi, με τον DAX να υπεραποδίδει του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 έχοντας οδηγούς τους κλάδους της πληροφορικής, των αυτοκινήτων, της βιομηχανίας και των βασικών υλικών. Οι εταίροι του συνασπισμού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά το κεντροδεξιό CDU φαίνεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα.
Όπως επισημαίνει η Citi, οι πιθανές αλλαγές σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU περιλαμβάνουν τη χαλάρωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και περικοπές εταιρικών φόρων. Αν και το CDU είναι δημοσιονομικά επιθετικό, μια μεταρρύθμιση στο “φρένο χρέους” είναι μια πιθανότητα, καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου δημοσίων επενδύσεων.
Στο μέτωπο των φόρων, το CDU έχει προτείνει μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών από 30% σε 25%. Αυτό θα μετακινούσε τη Γερμανία από το ανώτερο άκρο σε ό,τι αφορά την εταιρική φορολογία στην Ευρώπη στην ευθυγράμμιση με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.
Οι υπολογισμοί της Citi δείχνουν ότι οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στον δείκτη DAX κατά 2% και ενώ για τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης η αντίστοιχη αύξηση θα κινηθεί στο 3%).
Οι υπολογισμοί της υποθέτουν ότι το ποσοστό των εγχώριων κερδών είναι ίσο με τα εγχώρια έσοδα. Υποθέτει ότι μια μείωση 5% στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 25% θα ισχύει για όλα τα κέρδη προ φόρων του 2025 και ότι τα κέρδη μετά τους φόρους του 2024 παραμένουν αμετάβλητα. Οι τομείς που εκτίθενται περισσότερο στα εγχώρια έσοδα περιλαμβάνουν τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ο χρηματοοικονομικός. Οι τομείς με μεγαλύτερο δείκτη στάθμισης έχουν γενικά ανοίγματα εγχώριων εσόδων 10%-20%.
Όπως τονίζει η Citi, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις είναι πιθανώς θετικές για τις γερμανικές μετοχές και τη συνολική ευρωπαϊκή αγορά σε μία στιγμή που το κλίμα για την Ευρώπη έχει γίνει αρκετά αρνητικό έπειτα από τα αδύναμα στοιχεία για του δείκτες PMI, τη χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο “τιμόνι” των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η πιθανότητα για μια πιο υποστηρικτική πολιτική για την Κίνα και το πιθανό τέλος της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος το οποίο κυριαρχήθηκε από τις πιέσεις στην κερδοφορία των εταιρειών, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μεγαλύτερη ανοδική πορεία τους επόμενους 6-12 μήνες.
Από την πλευρά της η Capital Economics επισημάνει ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, που προκλήθηκε από διαφωνίες σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, σημαίνει ότι η χώρα θα έχει πιθανώς μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU μέχρι τα μέσα του 2025. Αυτό μπορεί να είναι πιο σταθερό και λειτουργικό από τον απερχόμενο συνασπισμό, αλλά θα αντιμετώπιζε τους ίδιους περιορισμούς και προκλήσεις καθώς και μια πιο προστατευτική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία θα παραμείνουν πολύ υποτονικές, όπως εκτιμά.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, ένας μεγάλος συνασπισμός υπό την ηγεσία του CDU θα αποτελούσε φυσικά τη συνέχιση της ευρέως φιλοευρωπαϊκής στάση της Γερμανίας, και εάν η επόμενη κυβέρνηση είναι πιο σταθερή από την απερχόμενη κυβέρνηση, μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερη ηγεσία στην ΕΕ.
Ωστόσο, η Γερμανία θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε περαιτέρω κινήσεις προς την ολοκλήρωση, όπως περισσότερο κοινό δανεισμό ή ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών και της τραπεζικής ένωσης. Το CDU δεν θα έδινε νέα πνοή στην πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση ή το εμπόριο. Ήταν επίσης ενδεικτικό ότι ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς, ήταν το ίδιο έντονος όπως ο Όλαφ Σολτς στο να επικρίνει την πιθανή εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit.
Το πρόγραμμα του CDU υποστηρίζει την προσέλκυση περισσότερο ειδικευμένων μεταναστών, αλλά είναι αρκετά επιθετικό όσον αφορά τη μετανάστευση συνολικά. Και τα προτεινόμενα φορολογικά κίνητρα για τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερες ώρες ή πέραν της ηλικίας συνταξιοδότησής τους θα ήταν χρήσιμα, αλλά δεν θα υπερτερούσαν της μείωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας που αναμένεται τα επόμενα χρόνια. Συνολικά, η Capital Economics αναμένει ότι η οικονομία της Γερμανίας θα παραμείνει εξαιρετικά αδύναμη τα επόμενα χρόνια και δεν θα μπορέσει na στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Τέλος, η Oxford Economics σημειώνει πως η πολιτική αστάθεια στη Γερμανία έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, έπειτα και από την επανεκλογή Τραμπ. Βραχυπρόθεσμα, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι πιθανώς λίγο υψηλότεροι τώρα, επειδή η Γερμανία μπορεί να μείνει χωρίς προϋπολογισμό για μέρος του επόμενου έτους, εκτός εάν το κυβερνών SPD και ο εναπομείνας εταίρος του συνασπισμού του Σολtς, το κόμμα των Πρασίνων, καταφέρουν να λάβουν υποστήριξη από αλλού.
Αλλά δεν είναι όλα τα νέα άσχημα, τονίζει ο οίκος. Το γεγονός ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα έλθει νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί προσφέρει την ευκαιρία για νέα πολιτική ώθηση μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από συνεχείς διαφωνίες και γενική δυσαρέσκεια. Μετά τις εκλογές ένας νέος συνασπισμός θα έχει περισσότερο χρόνο να συμφωνήσει για επείγουσες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τότε η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να αρχίσει να τροφοδοτείται πιο δυναμικά, προσφέροντας ένα καλύτερο οικονομικό υπόβαθρο. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιες πολιτικές θα προκύψουν.
Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το τι να περιμένουμε από την επόμενη κυβέρνηση είναι η προσέγγισή της στο φρένο του δημόσιου χρέους, τονίζει η Oxford Economics. Το FDP αρνήθηκε σταθερά να την αφήσει να προχωρήσει σε σημαντική αναμόρφωση ή να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής του. Το SPD και οι Πράσινοι υποστηρίζουν μια κατάργηση ή μια σημαντική χαλάρωση, αλλά η θέση του CDU είναι λιγότερο σαφής.
Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το CDU είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αυτό θα είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που θα διαμορφώσει τις γερμανικές δημοσιονομικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια, με επιπτώσεις για την Ευρώπη συνολικά.
Source: capital.gr