Η αρχή της ισότητας των φύλων, η οποία βασίζεται στους πυλώνες της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τόσο τους διεθνείς οργανισμούς, όσο και τις σύγχρονες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να την ενσωματώσουν έμπρακτα στην κουλτούρα και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την ισότητα των φύλων ως την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα θέμα ιδιαίτερου κοινωνικού αλλά και επιστημονικού ενδιαφέροντος, είναι τα ευρήματα που αφορούν στην θέση της γυναίκας στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές έρευνες [μεταξύ άλλων Peterson Institute (2016) και Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα (2018)], φαίνεται ότι η προώθηση και η ενίσχυση της επαγγελματικής ενδυνάμωσης των γυναικών, μέσω της έμφυλης εξισορρόπησης στην κάλυψη ηγετικών θέσεων στις εταιρείες, προσφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, τα οποία ενισχύουν τελικά την ανταγωνιστική τους θέση.
Ωστόσο, παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ανάληψη ηγετικών ρόλων από τις γυναίκες, μόλις το 15% των Διευθυνόντων Συμβούλων στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500 για το 2021, ήταν γυναίκες!
Φυσικά έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή διαχρονική βελτίωση στην συμμετοχή των γυναικών στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις των επιχειρήσεων της λίστας Fortune 500, η οποία καταγράφεται στον Πίνακα 1.
Πιο συγκεκριμένα, το 2002 υπήρχαν μόλις 7 γυναίκες CEO, το 2012 έφθασαν τις 18, ενώ το 2022 εκτινάχθηκαν στις 74.
Μερικές Διευθύνουσες Σύμβουλοι που έχουν αφήσει ιστορία είναι:
⦁ Η Jane Fraser, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Η.Π.Α. που ανέλαβε τα ηνία μίας κορυφαίας Τράπεζας, όπως αυτή της Citi (2021).
⦁ Η Mary Barra, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Η.Π.Α. που ανέλαβε μια τεράστια εταιρεία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αυτή της General Motors (2014).
⦁ Η Karen Lynch, ίσως το πιο επιτυχημένο μέχρι στιγμής παράδειγμα, η οποία διετέλεσε ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Aetna, ενώ αργότερα ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CVS Health το 2021, και κατά την θητεία της η εταιρεία αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση της λίστας, με έσοδα που έφθασαν τα 268,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά λοιπόν την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των γυναικών CEO τα τελευταία 15 χρόνια, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στην κορυφή των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμα σε απογοητευτικά επίπεδα. Στη χώρα μας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι ανύπαρκτα, ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα.
H Αφροδίτη Σταθοπούλου είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.
Source: fortunegreece.com