Του Τάσου Δασόπουλου
Εν αναμονή της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων της 4ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει βάλει “φουλ τις μηχανές” ώστε να γίνει νέο αίτημα πληρωμής για τα 3,6 δισ. ευρώ της 5ης δόσης, μέσα στον Οκτώβριο.
Στο “πακέτο” της 5η δόσης περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και το θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμησης της διαφθοράς. Ωστόσο αν δεν ολοκληρωθούν τα καθυστερούμενα ορόσημα της 4ης δόσης, δηλαδή οι συμβάσεις για την διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Ελαιώνα και η ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 εμπορικών κτιρίων, τότε η δόση θα μπλοκάρει. Τούτο διότι το αίτημα για το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων της 4ης δόσης έγινε με την ολοκλήρωση δύο οροσήμων της 5ης δόσης (την αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ και την ψηφιοποίηση της ΔΥΠΑ) που χρησιμοποιήθηκαν ως “δανεικά” για να μπορέσει να γίνει το αίτημα για το 1 δισ. των επιχορηγήσεων. Αν τα καθυστερούμενα ορόσημα δεν ολοκληρωθούν, τότε θα πρέπει η 5η δόση να “δανειστεί” ολοκληρωμένα ορόσημα από την 6η δόση, πριν υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα. Τούτο δε υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους τα 29 ορόσημα της 5ης δόσης.
Όλοι στο ΥΠΕΘΟ γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος των καθυστερήσεων μεγαλώνει όσο τελειώνει ο χρόνος για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 27% των οροσήμων του ΤΑΑ και στους 24 μήνες που απομένουν θα πρέπει να ολοκληρώσει και το υπόλοιπο 73%. “Όλα αυτά έχοντας κάνει ήδη χρήση της ευελιξίας για ‘δανεικά’ ορόσημα για να πάρει την 4η δόση. Για ολοκληρώσει χωρίς απώλειες το πρόγραμμα, η Ελλάδα έχει μπροστά της περισσότερους από 500 διαγωνισμούς οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν σειρά από προβλήματα (καθυστερήσεις, αστοχίες, ελλιπείς διαδικασίες και επαναλήψεις κ.α.).
Νέα Task Force
Με στόχο να περιοριστούν όσο αυτό είναι δυνατό τα προβλήματα το ΥΠΕΘΟ προχωρά στη σύσταση ειδικής ομάδας εντός της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) για την καλύτερη παρακολούθηση του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” και την επίτευξη των οροσήμων.
Η ομάδα εργασίας που θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, θα προχωρήσει στη χαρτογράφηση του συνόλου των ενταγμένων και υπό ένταξη έργων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην αντιστοίχιση τους με τα εγκεκριμένα στην Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου ορόσημα και τους ενδιάμεσους στόχους. Ειδικότερα, όπως περιγράφεται σε σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση, η εργασία αφορά ιδίως την εξέταση των 750 ενταγμένων έργων και του συνόλου των υποέργων τους, προκειμένου να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα συγκεκριμένα έργα-υποέργα που συνεισφέρουν στην επίτευξη κάθε οροσήμου και στόχου πληρωμής, καθώς και των ενδιάμεσων βημάτων παρακολούθηση στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βασικός στόχος είναι η στενότερη παρακολούθηση της επίτευξης των συγκεκριμένων έργων που απαιτούνται για την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθουν όλα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στη χώρα μας είναι να πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα δύο αιτήσεις πληρωμών κάθε χρόνο, μέχρι το 2026.
Source: capital.gr