Οι ψυχολόγοι λένε ότι τόσο τα όρια όσο και η ισορροπία μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν την αρνητική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Της Lucy Maher
Στις ΗΠΑ οι μισοί από τους ενήλικες που είναι σε σχέση (όσοι είναι παντρεμένοι, ζουν μαζί ή έχουν σχέση) λένε ότι ο/η σύντροφός τους συχνά ή μερικές φορές αποσπάται από το κινητό τους όταν μιλάνε μαζί τους, σύμφωνα με μια έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Pew για το 2020 που ονομάζεται Dating και Σχέσεις στην Ψηφιακή Εποχή. Το 40% δηλώνουν ότι μερικές φορές εκνευρίζονται από τον χρόνο που ο σύντροφός τους βρίσκεται απορροφημένος στο κινητό του. Και το 34% έχει ψάξει το τηλέφωνο του συντρόφου του χωρίς να το γνωρίζει.
Τι είναι αυτό που απορροφά τους περισσότερους; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άλλη μελέτη του Pew (Χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης των Αμερικανών, που δημοσιεύτηκε φέτος) διαπίστωσε ότι περίπου το 83% των ενηλίκων στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το YouTube. Το Facebook είναι επίσης ψηλά με το 68% να το έχει χρησιμοποιήσει. Το Instagram ακολουθεί με 47%. Οι ενήλικες των ΗΠΑ 25 ετών και άνω περνούν κατά μέσο όρο 125 λεπτά την ημέρα στο TikTok, το Instagram, το Facebook και το Snapchat.
Αλλά αυτή η συμπεριφορά είναι κάτι περισσότερο από το να απομονώνεσαι από το περιβάλλον για χάρη του κινητού. Το να νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δίνει περισσότερη προσοχή στις μυριάδες εφαρμογές κοινωνικών μέσων που είναι διαθέσιμες στο τηλέφωνο ή την κινητή συσκευή του μπορεί να είναι καταστροφικό για μια σχέση.
Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζοντας τα λεγόμενα «λάθη» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα ζευγάρια μπορούν να τα αναγνωρίσουν πριν προκαλέσουν πραγματική ζημιά στη σχέση τους.
Λάθος 1: Phubbing
Ονομάζεται επίσης «σνομπάρισμα τηλεφώνου», λέει η Ελίζαμπεθ Έρνσοου, συγγραφέας των Til Stress Do Us Part και I Want This to Work, και συμβαίνει όταν κάποιος είναι τόσο απορροφημένος στη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αγνοεί τον σύντροφό του.
«Το Phubbing προκαλεί πολλά ζητήματα που περιλαμβάνουν τις διαπροσωπικές συγκρούσεις», λέει. «Για παράδειγμα, ένας σύντροφος ζητά από τον σύντροφό του περισσότερη προσοχή και ο σύντροφος του εκνευρίζεται με το αίτημα. Υπάρχει επίσης έλλειψη σύνδεσης επειδή το άτομο ασχολείται με το τηλέφωνό του και δεν γνωρίζει τι υπάρχει γύρω του, και τελικά συμπεριφορά αποστροφής που οδηγεί σε απόσταση και απομόνωση στη σχέση».
Λάθος 2: Συμβουλές από influencer
Ελάχιστοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν συναντήσει περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί από κάποιον influencer.
Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν επίσης συμβουλές για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις. Η Έρνσοου λέει ότι αυτό μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
«Έχω πολλά ζευγάρια που βλάπτουν τη σχέση τους επειδή παίρνουν σοβαρά υπόψη τις πολλές συμβουλές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά σε θέματα “θεραπείας”», λέει. «Πολλοί άνθρωποι διαβάζουν μια σύντομη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια ‘διαγιγνώσκουν’ τα προβλήματα του συντρόφου τους και της σχέσης τους χωρίς πραγματική επαγγελματική αξιολόγηση και βοήθεια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η παγίδα των μικροτάσεων: Πώς οι μόδες των social media αδειάζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών
Η παγίδα των μικροτάσεων: Πώς οι μόδες των social media αδειάζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών
28/10/2024
Λάθος 3: Προδοσία
Η προδοσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι το ίδιο: απώλεια εμπιστοσύνης και συναισθηματικός πόνος όπως θυμός, αγανάκτηση ή καχυποψία.
Η Έρνσοου λέει ότι έχει συναντηθεί με «πολλά ζευγάρια που έχουν κάνει μια πράξη προδοσίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Περιλαμβάνουν τη χρήση πληροφοριών χωρίς άδεια, η οποία «μπορεί να είναι υπερβολική χρήση πληροφοριών για τον σύντροφό τους στην ενότητα σχολίων μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να δουν όλοι, ή το oversharing διαφόρων ζητημάτων της σχέσης τους στη δική τους ανάρτηση στο Facebook ή την αφήγηση μιας προσωπικής ιστορίας για τον σύντροφό τους χωρίς να έχουν ζητήσει άδεια».
Λάθος 4: Σύγκριση
Αν αφιερώστε λίγα λεπτά ξεφυλλίζοντας τις ιστορίες στο Instagram μπορεί να πιστέψετε ότι οι άλλοι παίρνουν τακτικά το ταίρι τους σε πολυτελείς διακοπές, δειπνούν στα πιο όμορφα εστιατόρια και περνούν ολόκληρα Σαββατοκύριακα συναναστρεφόμενοι με πολλά άλλα ευτυχισμένα ζευγάρια.
Αυτό οφείλεται στη λεγόμενη θετικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή στην παρουσίαση της ζωής με υπερβολικά θετικό τρόπο σε κανάλια όπως το Facebook, το Instagram, το X (πρώην Twitter)/ ή το TikTok. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους το αίσθημα αμφισβήτησης της υγείας των γάμων τους συγκρίνοντάς τους με αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο.
«Είναι σύνηθες όταν ακούμε ιστορίες από άλλους σχετικά με το τι έκανε ο σύζυγός τους για αυτούς, μετά να αμφισβητούμε τη σχέση μας και γιατί δεν λαμβάνουμε την ίδια ειδική μεταχείριση», λέει η Άννα Νγκούιεν, Διευθύντρια Προγράμματος Συμπεριφορικής Υγείας & Ενσωμάτωσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την Πρόνοια στο Όραντζ Κάουντι στην Καλιφόρνια. «Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι το να ρίξετε μια γρήγορη ματιά σε ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια το πώς είναι το σύνολο της σχέσης κάποιου – συμπεριλαμβανομένων των σκαμπανεβασμάτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Source: fortunegreece.com